Obsah článku
Dnes se v našem seriálu vydáváme poprvé mimo Evropu, konkrétně na americký kontinent. Mexická kuchyně není místním gurmánům logicky tolik blízká, podle posledních průzkumů patří ale k nejzdravějším na světě.
Vlivy na mexická jídla jsou opravdu rozmanité. Kořeny sahají až k Aztékům a Mayům, kteří pěstovali kukuřici – velmi významnou surovinu, o níž se ještě zmíníme. Stejně bohaté jsou ale i evropské vlivy. Díky španělské kolonizaci se do Mexika dostali rozmanité evropské (nebo do Evropy přivezené) ingredience. Jedním z příkladů jsou citrusy. V průběhu dalších staletí se tyto vlivy začaly mísit a výsledkem je pestrá, chuťově bohatá a zdravá kuchyně.
Je třeba ovšem dodat, že Mexičané si všeobecně příliš nelámou hlavu s hygienickými předpisy, na každém návštěvníkovi je, jak se k tomuto faktu postaví.
Používané suroviny
Mezi nečastější suroviny v Mexiku patří v prvé řadě kukuřice, v Mexiku se jí pěstuje mnoho druhů. Kukuřici Mexičané jedí buďto syrovou (např. ve formě zeleninových salátů a příloh), nebo vařenou či pečenou, případně nakládanou nakyselo. Mele se z ní hladká i hrubá mouka, z níž se potom dělají kukuřičné placky neboli tortilly.
Kukuřice navíc narozdíl od obilí neobsahuje lepek – je tedy lépe stravitelná a vhodná i pro bezlepkovou dietu. Mimoto kukuřice obsahuje vcelku velké množství vitamínu C a kyseliny listové.
Dalšími surovinami jsou rajčata, papriky, fazole, kukuřice, kakao, vanilka, nové koření, tykve a samozřejmě krocani. Z Mexika pochází i žvýkací guma, konkrétně z chicle, latexu získaného ze stromu Manilkara zapota. Mexičané hojně využívají i darů moře.
Typická mexická jídla
Tortilla a tacos
Tortilly tvoří základ mnoha mexických pokrmů a jsou dnešním chlebem všech Mexičanů. Jídla jako tacos, enchiladas nebo quesadillas prostě bez tortillové placky nemohou existovat.
Tacos jsou malé kukuřičné placky, které se prodávají téměř výhradně na ulici. Kupují si je téměř všichni bez ohledu na společenskou třídu, věk či povolání. Na přání zákazníka plní prodavač placky různou, obvykle masovou směsí. Jednotlivé druhy masa se nejprve důkladně předsmaží v oleji, po vytažení se nechá odkapat přebytečný tuk a poté je prodavač na špalku rozseká na malé kousky. Těmi pak placky plní.
Burritos
Burritos se sestává ze šťavnatých kousků masa, cibule, papriky, strouhaného sýra, zakysané smetany a rýže. Nejoblíbenější burritos jsou hovězí a kuřecí, fazolové a špenátové.
Salsa
Salsa je omáčka vzniklá rozemletím rajčat, koriandru, pálivých papriček jalapeňos a avokáda. Někdy bývá salsa velmi pálivá. Podobnou omáčkou je také tzv. quocamole. Pod tímto názvem se skrývá čerstvě pomleté avokádo s kousky rajčat, česneku a cibule.
Nápoje
Atole je typickým mexickým nápojem s dlouhou historickou tradicí. Indiáni si tento nápoj brali jako osvěžení na pole.
Mexiko je významným exportérem kávy, místní ji také rádi pijí. Typické je ochutit kávu špetkou mleté skořice. Mexičané hojně pijí i čokoládu, kterou si ochucují mimo jiné medem.
Můžete ochutnat i sangritu – základem je rajčatová šťáva, ale obsahuje mnoho dalších přísad včetně pálivého chili nebo citrónu.
Z alkoholických nápojů je na prvním místě tequila a její méně kvalitní poddruh mezcal, který je pověstný housenkou na dně láhve. Méně známou kořalkou je xanath. Vyrábí se z vanilky, má zajímavou vůni a lahodnou chuť.
Naše tipy
Kukuřičná polévka
Suroviny: 300 g měkkých vařených kukuřičných zrn z konzervy, 2 lžíce másla, 1 lžička mleté papričky čili, 1 velká zelená oloupaná paprika, 1 červená sladká oloupaná paprika, 1 celá malá pálivá čili paprička, 1,2 l kuřecího vývaru, 0,2 l šlehačky, sůl
Postup: Rozpustíme máslo a v něm lehce opražíme mletou čili papričku a krátce opečeme na větší kusy nakrájenou oloupanou zelenou papriku. Přidáme kukuřici, na kousky nakrájenou oloupanou červenou papriku, celé čili, zalijeme vývarem, osolíme podle chuti a asi 3 minuty povaříme. Na hladinu pak dáme šlehačku. Jemně zamícháme a naléváme do talířů.
Flautas
Suroviny: 225 g kuřecího masa zbaveného kůže umletého nebo jemně nasekaného, 1 lžíce oleje, 1 malá cibule najemno nasekaná, 1/2 zelené papriky najemno nasekané, 1/2-1 chilli paprička zbavená semínek a jemně nasekaná, 90 g mražené cukrové kukuřice, 6 černých oliv vypeckovaných a pokrájených, 120 ml šlehačky, sůl, 12 tortil, omáčka taco, guacamole a zakysaná smetana na ozdobení
Postup: Umeleme kuřecí maso. Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme kuřecí maso, cibuli a zelenou papriku a vše za stálého míchání osmažíme na mírném ohni.
Když je kuřecí maso uvařené a zelenina měkká, přidáme chilli papričku, kukuřici, olivy, šlehačku a sůl. Přivedeme do varu a na prudkém ohni vaříme, dokud šlehačka nezhoustne.
Položíme dvě tortily na čistou pracovní desku tak, aby se mírně překrývaly. Poklademe kuřecí směsí, svineme a zajistíme párátky. Zavinuté tortily smažíme asi v centimetrové vrstvě oleje. Nesmíme nechat příliš zhnědnout. Necháme odkapat na ubrousku. Přeneseme na servírovací talíř, ozdobíme zakysanou smetanou, guacamole a omáčkou taco.
Chcete vědět více?
Pokud se chcete o mexické kuchyni dozvědět více, doporučujeme knížku od Marleny Spielerové Mexická kuchyně. Na 256 stranách v ní najdete 120 tipů a receptů na přípravu pokrmů plných výrazné chuti a vůně mexické kuchyně. Knížka vyšla v roce 2006 v nakladatelství Slováry.