Obsah článku
Mongolská kuchyně je vskutku netradiční. Chutě, které poznáte v mongolských jurtách, jsou těžko srovnatelné s kuchyněmi jiných zemí. Lidé v Mongolsku mají mnohdy jiné starosti, než aby k dokonalosti pilovali kulinářské speciality.
Ne každému proto mongolská jídla zachutnají. Pokud ale v sobě máte touhu poznat něco opravdu odlišného a ochotu nechat doma zmlsaný evropský jazýček, směle se do mongolského jídla pusťte. Je ale třeba poznamenat, že místní lidé zase mnohdy neocení jídlo připravené po evropském způsobu.
Základem mongolské kuchyně je maso. Je to dáno podnebím a způsobem života. Muži jedí maso dvakrát denně, sladké jídlo jako hlavní chod nepřipadá v úvahu – to je pro ženy a děti.
Narozdíl od Číny a Indie, kde je tradičním jídlem rýže, v Mongolsku dávají lidé přednost těstům. Existuje více různých druhů – s olejem, droždím apod. Těsto často tvarují do přehnutých kapes, a ty plní mletým masem, zeleninou. Kapsy následně uvaří nad párou nebo upečou.
České vlivy v Mongolsku
Ač se to vzhledem ke vzdálenosti může zdát nepravděpodobné, Česká republika mongolskou kuchyni ovlivnila. Vždyť mnoho místních u nás pracovalo či studovalo. Ani čeština zde není zcela neznámý jazyk. Setkat se můžeme například s bramborovým salátem.
Skopové, mléko a sýry
Častým masem je hovězí a vůbec nejčastějším masem bezesporu skopové. Čím je maso tučnější, tím lépe. Připravuje se v hliníkové nádobě. Většinou jde o část masa s kostí. K ochucení se při přípravě přidává česnek, cibule i mrkev, i když zelenina se v Mongolsku příliš nekonzumuje. Další běžnou surovinou je mléko, většinou kobylí nebo kozí, a z něj vyráběné sýry.
Typická jídla
Buzz
Mongolským národním jídlem je buzz. Jde o taštičky ve tvaru koule plněné ovčím masem, mrkví a zázvorem.
Chušur
Chušur je také jedním z velmi oblíbených jídel. Je to placka plněná masem a prodává se coby „fastfood“ ve stáncích na ulici. Jí se holýma rukama. Těsto na placku se vyrábí jednoduše z vody nebo mléka a mouky.
Naše tipy
Džalba
Suroviny: 4 jehněčí žebírka, 1 mrkev, 1 cibule, 0,5 l hovězího vývaru, 250 g rýže, 2 lžíce sádla, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, sůl, pepř, koření na divočinu.
Postup: Na sádle opečeme naklepaná a osolená žebírka, poté přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev a vložíme koření v sáčku a trochu podlijeme. Žebírka obracíme. K poloměkkým přidáme dobře propranou rýži a dolijeme vývar. Přiklopíme a dusíme asi 30 minut. Potom vyjmeme koření a podáváme na nahřátém talíři.
Grilovaný svišť
Druhý dnešní recept, který jsme převzali z idnes.cz, je sice originální a v Mongolsku je toto jídlo považováno za výjimečnou pochoutku, je ale třeba brát jej s rezervou.
Příprava: V mongolské poušti ulovíme sviště bobak. Po odstranění vnitřností vložíme do tělní dutiny horké kameny. Sviště převážeme nehořlavým drátem a systematicky opalujeme plamenem letlampy. Po asi patnácti minutách odstraníme spálenou srst a můžeme se pustit do jídla.